Bedrijfsgoed – DAK&GEVEL special

In this extensive article it’s described how we realized Dutch projects like Sijthoff and Eurojust The Hague, and Up Mountain in Amstelveen.

Van de afwerking van een gevangenismuur tot prestigieuze gevelprojecten zoals het legendarische Sijthoff,  het iconische Eurojust en het luxueuze Up Mountain in Amstelveen.

Indupol is inmiddels 50 jaar actief in de composietwereld en toen het in 2012 startte met haar eerste bouwproject, de perimetermuur  van een gevangenis, kon het niet weten welke veelbesproken prestigieuze projecten hierop zouden volgen. De cilindrische afdekker die bij het ontwerp in beton op de omheiningsmuur van de gevangenismuur in Leuze-en-Hainaut ( B ) werd getekend, was te complex om in beton op de bouwplaats gestort te worden. Een alternatief werd gevonden in glasvezelversterkt composiet, een materiaal dat in vergelijking met beton een pluimgewicht is, de nodige sterkte garandeert maar ook zeer duurzaam en milieuvriendelijk is. Zo kon de fundering lichter gemaakt worden en had de bouwheer de mogelijkheid deze afdekker als een opvallend lijnvormig element te gebruiken in het esthetisch ontwerp dat mooi past in de omgeving.

Na het succesvol realiseren van de gevangenismuur, was Indupol in 2014 toe aan de volgende uitdaging in de bouwsector.

SIJTHOFF Den Haag

Sijthoff – The Hague | Indupol International
Sijthoff – The Hague

De gevelbekleding van het legendarische Sijthoff in Den Haag was een enorme uitdaging. Inmiddels is het nieuwe aanzicht, een ontwerp van V8 Architects, niet meer weg te denken in het beeld van de Grote Marktstraat. De twaalf imposante in brons gegoten ooievaars die een geweldige gevel van golvende jurken dragen. Deze taps toelopende 3D gevormde elementen met een lengte van meer dan 15 meter werden in één stuk uit glasvezelversterkt composiet in de mal gevormd. Een hoogwaardige 2 componenten PU lak in hagelwitte kleur zorgt met een hoogglanzende afwerking voor een bijzonder frisse uitstraling en bezorgt de Grote Marktstraat een moderne tegenhanger voor de traditionele gevel van het pand van de Bijenkorf.

Dat de architect voor composiet koos ligt in de lijn van de logica, immers deze elementen zonder voegen realiseren in enig ander materiaal was simpelweg onmogelijk!

Naast de prachtige uitstraling, zorgt het lakken van de elementen voor een gegarandeerde UV-bestendigheid. Ook de gevelcassettes tussen de jurken en de bronskleurige plafondbekleding van de luifel werden uit glasvezelversterkt composiet gemaakt. Indupol stemde ism de Koninklijke Eijsbouts bronsgieterij uit Asten het productie procédé van het verbronste composiet perfect af op de uitstraling van de ooievaars waardoor beide onderdelen qua uitstraling identiek aansluiten op elkaar.

Naast het maken van de verschillende elementen, heeft Indupol haar klant WVH Gevelprojecten ondersteund bij de ontwikkeling van de verankering en montagetechniek en ook de totale logistieke afwikkeling voor haar rekening genomen. Het resultaat mag gezien worden.

EUROJUST Den Haag

Eurojust – The Hague | Indupol International
Eurojust – The Hague

Dit brengt ons in 2015-2016 bij een nog groter project dat de bouwwereld inmiddels kent, Eurojust, het agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken in Den Haag.

Het gebruik van glasvezelversterkte composiet gevelelementen in het ontwerp  van het gerenommeerde architectenbureau Mecanoo, met als opdrachtnemer Heijmans Utiliteit en gevelbouwer TGM heeft reeds heel wat bezoekers en passanten versteld doen staan. Niet alleen de grootte van het project met meer dan 6000 m² geveloppervlak maar ook de enorme afmetingen van bv de kroonelementen van de toren die 10 m bij 3,6 m bedragen, vormden een behoorlijke uitdaging.

Het naadloos omsluiten van de in alle richtingen gekantelde ramen door het mat-witte composiet versterkt samen met een oordeelkundige keuze van de voegen het monoliete beeld van deze bijzondere gevel.

Alle elementen werden op voorraad geproduceerd en dus geruime tijd op de eigen terreinen van Indupol opgeslagen om ze dan in enkele maanden just-in-sequence aan te leveren. Het hele project bestaat uit 535 veelal verschillende elementen die volgens een vast patroon door de gevelbekleder TGM gemonteerd werden op de reeds lucht- en waterdicht gemaakte SIPS elementen. Een ingenieus verankeringsdetail zorgde voor een maximale voorbereiding in de fabriek en een uiterst snelle montage op de bouwplaats.

Een huzarenstuk van organisatie, afstemming en het beschikbaar hebben van voldoende speciale opleggers. Teneinde het project financieel haalbaar te maken, was Indupol in staat om met een minimum aan verstelbare mallen de vele verschillende elementen te produceren.

UP MOUNTAIN Amstelveen

Up Mountain – Amstelveen | Indupol International
Up Mountain – Amstelveen

En ook dit jaar werd er alweer een prestigieus gevelproject opgeleverd. Up Mountain, een exclusief woonproject van luxe appartementen in de binnenstad van Amstelveen, dat haar expressieve uitstraling grotendeels te danken heeft aan de grote omgaande en verspringende balkons en terrassen. Dit project werd ontworpen door architectenbureau Rijnboutt en o.a. verwezenlijkt door het bouwbedrijf Akor. De gevelkolommen, de balkonfronten en de plafonds zijn eveneens vervaardigd in glasvezelversterkt composiet.  Oorspronkelijk was het ontwerp bedacht in architectonisch beton, maar dat bleek al snel te zwaar te zijn. Een alternatief was composiet, wat een veel lichter eigengewicht heeft, sneller en in grotere elementen gemonteerd kon worden en niettemin dezelfde indrukwekkende uitstraling heeft. Met name het lage eigengewicht was erg belangrijk omdat de woontoren op de bestaande fundering van de parkeergarage steunt. De regenwaterafvoer werd op de binnenzijde van de plafondplaten verwerkt en vervolgens afgeleid naar de standleidingen die in de kolommen verwerkt zitten. Het totale project bestaat uit 2.200 m² plafondplaten en 2.800 m² balkonfronten en gevelkolommen.

INDUPOL International – Arendonk (B)

Naast haar activiteiten in de automotive, railway en landbouwsector, heeft Indupol zich inmiddels gespecialiseerd in de productie van grootschalige, innovatieve, state-of-the-art composietbekleding voor woon-, bedrijfs- en overheidsgebouwen die onderhevig zijn aan de meest veeleisende prestatiespecificaties. Architecten hebben de creatieve vrijheid nodig om een gebouw te ontwerpen dat er esthetisch aantrekkelijk uitziet en toch zijn doel kan vervullen. Bekleding wordt historisch vaak uitgevoerd in metaal / aluminium, wat beperkt is in vorm en uitstraling of steen en beton, wat zwaar is, niet de isolerende eigenschappen heeft en beperkt is in vorm en vormgeving. Architecten, aannemers en vastgoedontwikkelaars hebben met composietbekleding alle ontwerpvrijheid, wat zorgt voor werkelijk prachtige gebouwen. Bij dubbelgekromde oppervlakken is hoogwaardige composietbekleding vaak de enige oplossing om de complexere vormen te produceren, wat een gebouw een unieke uitstraling en persoonlijkheid geeft.

Volledige logistieke afhandeling

Indupol heeft inmiddels een bewezen trackrecord, niet alleen in het leveren van de gespecificeerde onderdelen, maar ook als integrale partner in het gehele bouwproces waarbij de klant steeds kan vertrouwen op een feilloze productie en het just-in-time en just-in-sequence leveren van de juiste onderdelen. Indupol verzorgt het gehele logistieke proces en levert de gevelpanelen vanuit haar productiefaciliteiten in handen van de bouwploegen ter plaatse.

Voldoet aan alle brandeisen

Fire Safety requirements | Indupol InternationalIndupol voldoet aan alle brandvoorschriften volgens het Nederlands bouwbesluit en is in staat om brandklasse B-S1, D0 te realiseren. Daarvoor gebruikt Indupol vlamvertragende composietmaterialen.

UV-bestendigheid, mock up en sterkteberekening

Gevelbekleding is bedoeld om een leven lang mee te gaan. De composietelementen dienen hun functionaliteit en aantrekkingskracht onder alle weersomstandigheden te behouden. Afhankelijk van de locatie en de hoogte van het gebouw, wordt de gevelbekleding aan minder of meer extreme  omstandigheden blootgesteld. Zo is er aan de kust bv. de inwerking van zout en zon. Daarvoor heeft Indupol de mogelijkheid diverse laksystemen, kleuren en afwerkingen zoals mat, glanzend en met structuur aan te bieden om een uitstekende UV-bestendigheid te garanderen. Om het onverwachte te vermijden, wordt er steeds een mock up op ware grootte gemaakt. Daarnaast kan ook de wind enorm parten spelen. De opbouw van de composietelementen en de verankering naar de metalen of betonnen structuur wordt via FEM-calculaties door het constructeursbureau Solico uit Oosterhout berekend.

Meer info:

sales@indupol.com

  • Werner Hulstaert – Representative Construction: +32 474 77 08 31
  • Michel Scherer – Director Sales & Marketing: +32 492 462 165

Bron: Bedrijfsgoed – DAK&GEVEL special – 8e jaargang nr. 7 – 28 oktober 2020

More References & News

Indupol produceert nu ook laadpalen volledig naar uw smaak. Bekijk de nieuwsreportage van RTV Kempen.
Play Video
Bluepoint, de negende solarwagen van het Agoria Solar Team is een feit.
Belgian Business TV channel ‘’Kanaal Z’’ with an exclusive interview in ‘’Alle Zaken op een Rijtje’’.
Play Video